רב"ט מרדכי ירושלמי זכרו לברכה
בן שרה ואליעזרבוגר מחזור ל"ב (תשי"א, 1951)
נולד (23/3/1933) בליטא
שירת בחיל הרגלים
נהרג בעת מילוי תפקידו (30/10/1954)
הובא למנוחת עולמים בבית העלמין הצבאי בחיפה
בן 21 בנופלו
סיפור חייו:
מרדכי (מקסיק) ירושלמי נולד בקובנה שבליטא ב23- למרץ 1933 להוריו ד"ר
אליעזר ירושלמי ז"ל ושרה. שפת אמו הייתה עברית מקטנותו גידלוהו הוריו, מורים ומחנכים על טהרת הלשון העברית. בזמן השלטון הסובייטי המשיך בדיבור העברי מתוך עקשנות. התמרד במורה שנהגה ללעוג לעברית ועורר גם את חבריו למרד.
בקיץ 1941 היה במחנה ילדים בפולנגן, נפל לידי הנאצים והפשיסטים הליטאים וניצל בדרך נס. כך ניצל בנס בגטו שבלי ביום ב"אקציה" על ילדים, זקנים ונכים. גם בימים ההם שמע תורה מפי אביו, כי תשוקתו לדעת הייתה גדולה. אחרי טלטולים ונדודים נפגשו בני המשפחה, נצטרפו ל"בריחה" והגיעו לאיטליה.
בדרך, באחד המחנות באיטליה, נטפל לפסנתר ולא הרפה ממנו, כי עוד מילדותו גילה נטייה למוסיקה. גדולי המוסיקה באיטליה גילו שהוא כשרון גדול. אחרי בחינות קונקורס נתקבל לאקדמיה ס"ט ציציליה אשר ברומא. וגם המשיך לימודיו הכללים באיטלקית ובעברית. נתן קונצרט ברומא בנשף חנוכה תש"ח והצטיין. לבסוף נכנס לליצאום איטלקי ברומא ואגב כך התכונן בכל הלימודים העבריים. בינתיים ביקר בבתי נכות ועתיקות ברומא ובסביבותיה, חקר ודרש והוסיף דעת.
מיד לעלייתו לארץ בפברואר 1949 נכנס לכיתה השישית של בית הספר "תיכון חדש" בתל אביב ובשנת הלימודים החדשה עבר לבית הספר הריאלי בחיפה, אשר סיימו בגיל י"ח בהצטיינות ובהצלחה. התפרסם שם בייחוד בעבודתו הגדולה על דנטה (נתפרסמה בקובץ בית הספר הריאלי). המשיך גם במוסיקה ובספורט. עמד בבחינות הכניסה לאוניברסיטה במחלקה למדעי הרוח. גמר את השנה הראשונה בהצלחה. המשיך גם במוסיקה. בהיכשלו בטייס עבר קורס לסמלים ולאחר מכן גם קורס למודיעין. נשא את נפשו לקורס קצינים. רשיון זה ניתן לו רק לפני גמרו את שירותו בצבא. בזמן שירותו גילה מסירות ודייקנות בלתי רגילה. שמח מאוד בהגיע הפקודה לצאת לקורס קצינים.
נפל על משמרתו בג' בחשוון תשט"ו (30 באוקטובר 1954). הובא למנוחת עולמים בחיפה.
בספר "גווילי אש" תשי"ח מודפסים פרקי זיכרונותיו ממחנה "פולנגן" שבליטא וקטעים מיומנו שניהל בארץ. כמו כן מודפסת בספר הנ"ל קומפוזיציה שלו "רומנצ'ה" לפסנתר וכינור. אמא
נרות שהודלקו לזכר מרדכי ירושלמי:
בית הספר הריאלי העברי בחיפה