סמל בנימין עמנואל בירם (בני) זכרו לברכה
בן חנה ויצחק-ארתורבוגר מחזור כ"ט (תש"ח, 1948)
נולד (21/9/1930) בגרמניה
שירת כאלחוטאי בחיל האוויר
נהרג בעת מילוי תפקידו (3/5/1968)
הובא למנוחת עולמים בבית העלמין בחיפה
בן 38 בנופלו
סיפור חייו:
עמנואל בנימין בירם נולד ביום 21 בספטמבר 1930 לאמו חנה ולאביו ארתור,
מייסד בית הספר הריאלי העברי בחיפה.בבית הספר הריאלי למד בני עד סוף שנת הלימודים השמינית. לאחר מכן עבר ללמוד בבית הספר החקלאי בפרדס חנה, שנוסד גם הוא ביזמתו של אביו - ד"ר בירם.
עוד בטרם סיימו את חוק לימודיו פרצה מלחמת הקוממיות, ויחד עם כל בני מחזורו נטש את ספסל הלימודים והתגייס לצה"ל. כאלחוטאי בחיל האוויר עשה את ההכרות הראשונה עם סדום - זו שעתידה הייתה ברבות השנים להיות כור ההיתוך המקצועי שלו, תנופת עיסוקיו וקץ דרכו עלי אדמות. שם, בסדום הנצורה, המנותקת מכל מרכז עברי, היה ממפעילי שדה נחיתה קטן, ששימש לקשר עם הנצורים. אפשר שראשית אהבתו לסדום נולדה אז.
עם תום מלחמת השחרור שב עם בני מחזורו אל בית הספר בפרדס חנה כדי להשלים בחפזה את חוק הלימודים. תכניתו הייתה ללמוד רפואה וטרינרית בהולנד, אולם הוריו, שבנם הבכור כבר יצא ללמוד בחו"ל, לא רצו ששני בניהם ישהו בחו"ל בעת ובעונה אחת, וכך נגוז חלום הנסיעה להולנד. תחת זאת נכנס בני לטכניון העברי בחיפה ללמוד הנדסת חשמל. אך בלא יודעין המשיכה סדום "לרדוף" את גורלו.
בסוף קורס ד' בטכניון נשא בני אישה, את רות. לאחר תום לימודיו נכנס לעבודה בחברת החשמל בחיפה. במאי 1956 ירד לבאר שבע והתחיל לעבוד כמהנדס חשמל בסדום.
בשנת 1958 נסע בני עם משפחתו לארה"ב, השתלם בהנדסת ייצור באוניברסיטת קולומביה וקיבל את התואר מ"א. בשנת 1960 חזרו לארץ ובני המשיך לעבוד במפעלי ים המלח בתפקידים שונים. בקיאותו המקצועית מכאן וידיעתו הטבעית להלך עם אנשים עשוהו למועמד המתאים ביותר למשרת ראש אגף כוח אדם ומנהלה.
"תוך זמן קצר לאחר שנתמנה לתפקידו", מספרים היום במפעל, "נשתנתה האווירה. הוא היה האיש הנכון במקום הנכון. הוא ידע לשמוע את האיש הקטן, להבין אותו. הוא התעניין בבעיותיו ותמיד השתדל לסייע לו בפתרונן. הוא אהב את האנשים והם אהבו אותו. הוא ידע כיצד לדבר אתם, גם כאשר דבריו היו חייבים להיות בוטים, ורק לעתים רחוקות מש החיוך הגדול מעל פניו. הוא הוכיח שליטה מקצועית בבעיות הסבוכות של אגפו ותחומי התעסקויותיו. הוא אהב את עבודתו ועבודתו אהבה אותו".
תפקידו האחרון בסדום נשא אותו אל אחת מפסגות מעמדו המקצועי, ועתידות רבות נכונו לו במסגרת מפעלי ים המלח. אולם רעמו של אותו מוקש אשר התבקע תחתיו - שעה שחש לחלץ נפגעי מוקש אחר - קטע את דרכו.
היה זה בג' באייר, תשכ"ט.
נרות שהודלקו לזכר בנימין עמנואל בירם:
בית הספר הריאלי העברי בחיפה
רינת אסולין 2023